GEMPAmelayu

Icon

memores acti prudentes futuri

Pantang Larang

Pantang Larang

This page is to collect and document on the ‘pantang larang’ or list of prohibitions of traditional Malay belief. If you have language problem understanding ,  don’t get translator widget but get the real one.  Please feel free to give your ideas on this page by visiting our Admin area. Awat Amr Diab buat kat sini!  Adui Mak tak masuk majlis la!! Dah lah tu, I ni pantang kalau orang tak baca apa I tulih.. Tak payah lah dok nak tatap muka Amr Diab tu, dengaq cukup dah..

PantangLarang Why???                                            Actually

Jangan bercakap di dalam tandas / Nanti mata ketumbit / menyanyi tak pa,  boleh audition AF

Jangan bersiul dalam rumah /Nanti ular masuk / I‘m nature lover should start practise whistling!!

Jangan bertiarap dengan kaki ke atas / Nanti mak bapak mati dulu / Dulu anak dara pakai sarong aje, takut terselak la tu.

Jangan duduk di atas bantal /  Nanti buntu bisul / Whateverrr..

Jangan gigit kain / Nanti gigi berulat / Must be a sugar coated piece of cloth, next time please don’t generalise. I like this habit.

Jangan jelir lidah /Nanti lidah kena potong  /  It was considered an immoral act…a possible immoral   career one day tsk! tsk!

Jangan keluar bermain waktu maghrib / Nanti kena sorok dengan hantu /  100% agree!!! Where am I?? Weird place…mommyy!!!

Jangan lihat diri di cermin retak / Nanti wajah pucat di malam pertama / What You See x What You Get! (wsxwg)

Jangan makan berubah tempat  /  Nanti kahwin ramai   /  Wow!! Cool.

Jangan makan kepala ikan /  Nanti jadi bodoh   / Kari kepala ikan?

Jangan makan kerak nasi / Nanti dapat anak bodoh  / No wonder…#@$#@@!!

Jangan makan mencangkung / Nanti payah dapat rezeki /  The aroma of the food will interface with unwanted smell of  IWK

Jangan makan nasi disenduk / Nanti payah dapat rezeki  / Absolutely!!

Jangan makan pinggan bertindih dua /Nanti dapat kahwin dua /Shhhh..secret.

Jangan mencari kutu di tangga /Nanti kahwin orang tua /You can get Lice Shampoo at the phamarcy, serious.

Jangan mengerat kuku waktu malam /Nanti bawa sial / There was no electricity,accidents do happened..

Jangan mengintai orang mandi / Nanti mata ketumbit  / Does this apply in the net?

Jangan menjahit di badan / Nanti tak lepas hutang  / Introduction to NO BODY TATTOO 101

Jangan menyanyi di dapur / Nanti dapat laki tua /You don’t have singing talent

Jangan pakai baju basah /Nanti dapat kurap /It is pnemonia. Someone please chek the spelling!!

Jangan suka goyang kaki / Nanti tak lepas hutang  / Well, Elvis did that. He was richer ever since, hmmm???

Jangan suka makan leher ayam / Nanti bersanding leher lentuk  / Itu gedik tu..

Jangan tanam pokok kelapa depan rumah / Nanti ada pasal rumah tu nak kena tinggal /  Takut ada orang curi buah kelapa

Jangan tegakkan tikar gulung / Nanti hantu langsuir menyorok di dalam / It is not the hantu, your little adik yang nak masuk (I am not being naughty, don’t give that idea).

Jangan tidur selepas makan /Nanti perut buncit /Blogging selepas makan pun.

Jangan tunjuk pelangi with jari telunjuk / Nanti jari kudung /Unbelievable!!

peacebuy

as at 20 Feb 09

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=p8pMLCO23-Z6j-C658Xi0Tw

Archives

'Sireh Pulang ke Ganggang'

  • 64,442 helai daun sireh
%d bloggers like this: