GEMPAmelayu

Icon

memores acti prudentes futuri

The Malay Chronicles

The year is 120 AD… a time when the Roman Empire is at the height of its power, during the reign of Hadrian – one of the Five Good Emperors. Meanwhile in China, the Han Dynasty is firmly cemented as the ruling empire and is expanding into Central Asia… one hundred years before the period of the Three Kingdoms.

Based loosely on the 16th century historical document entitled ‘The Malay Annals’, ‘The Malay Chronicles’ is an action-packed epic feature film, with mythical characters, magical moments and dazzling visual-effects sequences. Merong Mahawangsa was a descendant of Alexander the Great, a renowned naval captain and traveller who came to Asia several hundred years ago.

The year is 120 AD… a time when the Roman Empire is at the height of its power, during the reign of Hadrian – one of the Five Good Emperors. Meanwhile in China, the Han Dynasty is firmly cemented as the ruling empire and is expanding into Central Asia… one hundred years before the period of the Three Kingdoms.

As the Roman fleet did their repairs and traded in Goa, they asked Merong Mahawangsa to escort a Roman prince to Southeast Asia, to wed a beautiful Chinese princess from the Han Dynasty. The Chinese princess and the Roman prince are supposed to meet halfway and be married on neutral grounds.

However, the pirate nation of Geruda had other plans. They decided to kidnap the Chinese princess and use her as ransom. En route to the Straits of Melaka, Merong Mahawangsa’s fleet was attacked by Geruda’s forces while stopping at a small island to replenish supplies.

Will Merong Mahawangsa be able to rescue the Princess and re-unite her with her betrothed in a marriage that is set to bring together two great civilisations from the East and West?

Join KRU Studios in ‘The Chronicles of Merong Mahawangsa’ where his journey will be revealed.

Production Schedule
Year of production : 2009
Start of principal : June, 2009
Merong Mahawangsa

According to ancient Malay documents, Merong Maha Wangsa was the companion of a Roman prince who was betrothed to a Chinese Princess. The Roman party sailed up to the Indian Ocean without any problems. When they reached the Malay archipelago however, they were attacked by Garuda, the phoenix. Garuda destroyed the ships and went to China to kidnapped the Princess. He hid her on Langkawi Island (present-day Malaysia). The prince meanwhile, washed up on the shores of Langkawi Island where he met the Princess and married her. Merong Maha Wangsa on the other hand searched for the prince until he discovered the state of Kedah. He ruled there as king. To this day, his descendants still rule the state. Today, in Langkawi one can still find ancient pottery in Gua Cerita which is where the prince and princess lived.

“Merong Maha Wangsa.” Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online.
<http://www.pantheon.org/articles/m/merong_maha_wangsa.html>
[Accessed June 27, 2009].

Merong Mahawangsa The Song

Artist : Silkannaz
Title : Merong Mahawangsa

Berdarah ikutkan bibir
Tingggalkan aku menanti di setapak
Berbuai laksana sutera
Ku belai taufan di hujung bahtera
Aduka adinda
Ooo…Mahawangsa

Berjarai engkau berangkap besimu
Kesaktian telah menjadi jintalu
Kasih dan tangis barang kesaktianku
Gelora di laut bercanggah di awanan

Wartawan saksi berjela
Langgar garuda langkarpuri
Bersaksi putar berlaga awanan

Hai garuda pungjana
Ku tahu niat mu
Mah kau ke jalan mati
Buru 1000 awanan panggillah dikau
Tingggalmu sula

Hai pedang saktiku
Kalau benar namamu pedang
Jika benar kau mempunyai kesaktian
Tunjukkan lah….

Arjuna bertuah
Langgar zina bertuah
Samar aku
Cenderawasih
Lenjar sama
Maha..Mahawangsa

The Casts

KRU Studios finally announced the cast of local and international talents led by British-born Stephen Rahman-Hughes (Puteri Gunung Ledang: The Musical) in the title character.

The local cast consists of Khir Rahman, Datuk Rahim Razali, Nell Ng, Jehan Miskin, Vanida Imran and Mano Maniam, among others.

The international cast includes British-based actors Jing Lu and Gavin Stenhouse, and Swedish actor Henrik Norman.

user posted image

Playing the hero: Stephen has been chosen for the title role in KRU Studios’ big budget action film, ‘The Chronicles of ‘ Merong Mahawangsa ’ .

KRU Studios president and group CEO Norman Abdul Halim, who also serves as executive producer, said the film, based on the ancient Malay fable Hikayat Merong Mahawangsa, is their first attempt at making a Malaysian movie with international standards, which is why 70% of the dialogue will be in English.

“The rest of the dialogue will be in classic Malay. The movie takes place during the reign of Roman Emperor Hadrian and China’s Han Dynasty,” said Norman.

KRU’s interpretation of the ancient text focuses on how Merong Mahawangsa was charged to escort a Roman prince on his way to marry a Chinese princess.

“Merong Mahawangsa acts as a middleman in the film,” said director Yusry, who is Norman’s brother.

The shooting of the RM8mil film, with locations in Kuala Lumpur, Kuantan and Terengganu, is due to end in August.

The Chronicles of Merong Mahawangsa is due for release next year.

– The Star –

Link to the KRU’s website

Filed under: Artists Movies n Entertainment

16 Responses

  1. Teuku Zacharyah Bin Teuku Nyak Khairy Iskandar says:

    Persoalannya.. Mampukah Yusry KRU merealisasikan filem Merong Mahawangsa seadil-adilnya.. Yusry seharusnya mengupas fakta sebenar tentang sejarah Ketamadunan Islam serta pengaruh sistem Kekhalifahan Othmaniah yang berpusat di Turky.. Merong Mahawangsa bukannya sebuah kesah atau cerita dongeng.. ianya kesah sebenar ketamadunan bangsa melayu uang membina Empayar Islam Negara Kedah-Siam. Empayarnya dari champa, siam sehingga ke semenanjung tanah melayu..

    Diharapkan juga filem ini berlandaskan Tauhid dgn tidak mencampurkan unsur mistik yg boleh menjejaskan akidah umat islam.. Empayar Islam Negara Kedah-siam ni adalah negara yang mentauhidkan Allah dan melaksanakan perundangan Islam..Jangan Rosakkan sejarah melayu dgn benda2 yang mistik dan tahyul seperti kesah tahyul berkenaan keris ” Taming Sari ” sipemakainya tak akan lut jika ditikam..

    Awal2 lagi kita telah meragui jalan cerita Filem yg kononya gah ini… Sudah terbukti Jurai Keturunan bangsa melayu bukan berasal dari Iskandar Zulkarnain ( Alexander The Great ) tetapi mengapa harus dimasukkan segala pembohongan tersebut..

    Kami suspek ada agenda dibelakang filem ini. cuba lihat agenda filem ” Raja Bersiong ” yang dikawal selia oleh Tunku Abdul Rahman – 1967 kalau x silap. Apa agendanya?

    Oleh itu jikalau ia sudah menjadi agenda pihak-pihak yang ingin menutup sejarah reality adakah filem pada dasarnya ini akan memaparkan kebenaran? Lihat juga filem Suriyothai – rujukannya adalah vault Diraja Thai.

    Jika benar KRU prod itu ikhlas sudah tentu waris Merong Mahawangsa yang benar akan dirujuk tanpa soal bicara.

    Bukannya berselindung disebalik penafian ‘tiada bahan rujukan’ untuk menutup agenda tersirat dibelakan tabir.

  2. Teuku Zacharyah Bin Teuku Nyak Khairy Iskandar says:

    Merong Mahawangsa : Mengikut sejarah yg sebenar sebelum diselewengkan. Merong Mahawangsa adalah berasal dari negara cina beliau diutuskan oleh maharaja cina yg beragama islam dari dinasti Tang.. nama sebenar Merong Mahawangsa adalah ( Mei Ren Wang Ser ).. Beliaulah yg mengembangkan agama tauhid dalam empayar islam siam-kedah.
    Persoalannya adakah Yusry mampu dan berani menyatakan yg haq dalam filem tersebut atau masih terus-terusan memaparkan Propaganda bagi kepentingan pihak2 yg tertentu.. nantikan sahaja hasilnya..!!
    Kami tidak mahu filem tersebut menerima nasib yang sama seperti Filem Bukit Kepung yang penuh dgn segala penipuan dan Propaganda pihak2 tertentu.. Siapa yang menyerang Balai polis bukit kepung.. sejarah sebenarnya bulit kepung di serang oleh bintang tiga yg diketuai oleh Mohamad Indera.. bintang tiga dianggotai ramai pejuang2 melayu yang ingin menghalau British dari tanah melayu ketika itu..
    Kenapa balai polis Bukit kepong Dibakar hangus..?? kerana di balai Polis itulah tempat letaknya ( stor / gudang ) segala alat2 persenjataan British seperti Peluru, bomb dan senjata api.. Mohamad Indera telah mengarahkan anggota polis menyerah kerana Balai Polis tersebut telah dikepung oleh bintang tiga tetapi oleh kerana kesemua anggota polis tersebut telah menjadi tali barut british ( Pasukan polis yg ditubuhkan oleh pihak British adalah untuk menjaga kepentingan dan keselamatan british di tanah melayu ) maka mereka yg menjaga balai polis bukit kepung bermati-matian mempertahan kan tuan2 british mereka serta mengkhianati bangsa sendiri..

  3. sayang says:

    Salam Teuku Zaharah.. terlebih dahulu saya mohon maaf kalau kalau bicara saya ini adalah bicara kosong semata. saya hormat dengan bicara Teuku dalam memberi komentar diatas.. sepertimana yang kita tahu, merong mahawangsa adalah sebuah epic sastera lama dimana hikayat ini jarang jarang dibicara orang. Apabila saudara Yusry ingin menerbitkan film ini setelah skrip asal ditulis oleh saudara Amir Hafizi makanya beliau telah membuat kajian tentang epik ini berdasarkan novel sastera lama hikayat merong mahawangsa dimana dalam novel ini terlalu banyak perkara perkara mistik.Makanya demi menerbitkan sesuatu yang baik, pastinya saudara yusry juga telah mencuba untuk merealitikan hikayat ini dengan baik namun apabila terlalu banyak mistik dalam karya asal ini makanya adalah beliau perlu mengambil sikap lebih berhati hati dalam mengolah jalan cerita agar sastera lama ini tidak dianggap telah diselewengkan. Kita tahu, apabila sesebuah hikayat itu menuntut satu tanggungjawab yang besar pada sejarahnya yang dikatakan mempunyai kaitan rapat dengan kerajaan kedah tua namun persoalan yang lebih berat terpikul dibahu beliau adalah bagaimana untuk mengupas hikayat ini dengan baik tanpa mencemarkan sejarah. Makanya pendekatan yang paling dekat yang boleh diambil oleh beliau ialah mengkaji dengan mendalam akan epik hikayat merong mahawangsa. sepertimana yang diketahuinya hikayat ini terlalu bermitos, maka beliau cuba untuk merealitikan sesuatu yang lebih baik dari dengan imaginasi logik akalnya supaya karya nya itu lebih bermutu.

  4. sayang says:

    Sepertimana yang kita tahu tugas sebagai pengarah film adalah sesuatu tugas yang berat. Apatah lagi dewasa ini, penonton menuntut sesuatu karya bagus dan memenuhi citarasa penonton millenium. Apa yang ingin saya sentuhkan disini, pada pandangan saya sebagai seorang penulis bebas, adalah tidak menjadi kesalahan sekiranya saudara yusry ingin menerbitkan filem ini dengan mengutip sedikit dari kisah hikayat ini dan menjadikannya lebih menarik dengan imaginasi logik akalnya. ini kerana, menurut hikayat merong mahawangsa yang ditulis dan dikaji oleh Puan Siti Hawa haji salleh, Jabatan Persuratan Melayu, Fakulti sains Kemasyarakatan dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia turut menyatakan bahawa sebahagaian besar kajian yang dilakukan ini (Hikayat Merong Mahawangsa ) berlatarkan prasangka dan pandangan rendah yang mudah difahami kewujudannya. Ternyata, sesebuah hasil sastera sejarah seperti hikayat ini wajarlah didekati dengan fikiran yang terbuka tanpa prasangka dan dengan mempertimbangkan konsep serta nilai sastera dan sejarah yang menjadi prinsip masyarakat yang menghasilnya. Amatlah jelas disini bahawa karya ini sesuatu karya yang berat kerana ia bukan saja mendukung watak sejarah Kedah tua tetapi ia menyimpan pelbagai mitos. pada pandangan saya juga, saudara yusry mengatakan bahawa Merong Mahawangsa adalah panglima Rom berdarah Alexander the great kerana dalam hikayat yang ditulis oleh Puan Siti Hawa Hj Salleh ini jua turut menyatakan perkara yang sama. Lagipula, untuk menghasilkan karya yang baik, yang bisa memenuhi citarasa penonton, sebagai penghasil karya ini menerusi filem arahannya Merong Mahawangsa, perlulah kita tahu bahawa pastinya beliau telah memikul satu tanggungjawab yang berat dan perlu bersedia dengan seribu satu komentar dari seribu satu wajah. saya amat berharap agar beliau tidak dipersalahkan dengan mudah kerana seperti mana yang kita tahu, untuk menerbitkan film yang ada kaitan sejarah bukanlah sesuatu yang mudah. Mungkin kita perlu memberi pengkarya film diluar sana sedikit kebebasan untuk mereka berkarya agar karya itu nampak mudah difahami dan menarik. Amatlah berbeza jika beliau ingin menerbitkannya dalam bentuk dokumentari sejarah Kedah Tua yang dikatakan mempunyai kaitan dengan Merong Mahawangsa. Pastinya beliau perlu menerbitkan dokumentari ini dengan mengikut fakta sejarahnya seratus peratus tanpa dapat ditokok tambah atau dikurangkan walau sedikit kerana bimbang sejarah itu akan nampak cacatnya apabila dokumentari itu siap kelak. Perlu juga diingat bahawa dokumentari sejarah dan filem berunsur sejarah mempunyai banyak perbedaan. Filem menuntut dialog, pewatak dan situasi bagi menggambar adegan dan babak itu dengan mewujudkan dialog dan prop yang sesuai namun dalam mana- mana hikayat amatlah jarang untuk kita menemui tiga perkara ini dengan lengkap dan tepat. Makanya penulis skrip ini perlu menggunakan imaginasi sendiri berdasarkan kisah yang tertulis dalam setiap buku hikayat ini untuk membina dialog dan babak. Sedang dokumentari adalah penceritaan fakta- fakta sejarah tanpa dialog pewataknya dengan terperinci. Makanya hendaklah kita fahami bahawa amatlah berat beban dan tugas yang terpikul dibahu saudara yusry dan mereka yang terlibat dalam menerbitkan karya filem Merong Mahawangsa ini. sekian…

  5. sayang says:

    sorry about wrong typing ur name Teuku Zacharyah.

  6. hamidon hayon says:

    Come on la Tengku..bagi support to our Malay producer..what is the impact to you when watching Lord of The Ring, Narnia..so please let them do their work..leave behind your comment and analysis..move forward…KRU has been a great producer, thak lah buat cerita cinta sahaja..if this is their inclination toward the history of our forefarhers which you yourself not sure, i will definitely support and will promote for free overhere in America…so long..

  7. salman says:

    kalau nak tengok filem, mesti ada daya penarik, sekian lama kita dihidangkan dengan filem luar yg langsung tak ikut cara Islam, adakah akidah kita terpesong kerana menonton filem seperti Star Trek, Star Wars dan sebagainya??inilah dinamakan fiksyen…bukan subjek sejarah atau buku sejarah..seharusnya saudara Tengku harus faham apa makna filem..filem bukanlah bahan rujukan yang baik..bahan rujukan yg baik ialah teks teks sejarah itu sendiri..kerja pengarah filem adalah untuk mendapatkan keuntungan dengan menghiburkan penonton,bukan mengajar sejarah pada penonton, namun saya percaya saudara Yusry tidak akan memasukkan adegan-adegan keterlaluan seperti seks, ganas dan sebagainya kerana itulah identiti filem Malaysia.

  8. Saya membaca semua pandangan di atas. mmg benar ada keperluan utk mengkaji sejarah & terutamanya keturunan Melayu.

    Mengenai unsur mistik, saya tidak setuju dgn apa yg dinyatakan oleh Teuku Zacharyah mengenainya. Unsur2 mistik (ghaib) byk sekali berkait rapat dgn Islam terutama dalam mencapai kesufian. Sekiranya kita membicarakan mengenai mitos, saya setuju mitos adalah perkara khayalan yg selalunya ditokok tambah.

    Bagi mereka yg mengalami perkara2 misik pasti faham kaitan nya dgn kesufian.

    Jika niat membuat drama atau filem atau teater bagi tujuan hiburan, takde masalah terusnya membikin cerita tersebut asal dalam hati tau bahawa kita Melayu dan kita Islam.

  9. khaharis says:

    Aku tengok ramai tak boleh terima nenek moyang kita beragama hindu dan buddha sebelum kedatangan ISLAM.Teuku Zacharyah kau harus berfikiran terbuka!!

  10. Mystic_tribe says:

    Benarkah jurai keturunan Raja-raja melayu bukan dari Iskandar Dzulkarnain? Kenapa di katakan sebagai pembohongan? Sudahkah saudara mengkajinya dengan lebih terperinci? Sekiranya saudara mengatakan ya benar bukan dari Kerajaan Rom, saya amat bersetuju dengan pendapat itu. Apakah tidak dari Iskandar Raja Parsi yang juga terkenal sebagai raja penakluk yang beriman kepada Allah? Saya harap ada pengkajian yang lebih teliti dalam hal ini, perlu di perbetulkan fakta.
    Walau bagaimanapun, itu suatu usaha yang baik untuk mengangkat martabat sebuah fiksi lama, anggaplah ianya sebagai hiburan semata, kerana sejarah Melayu terlalu agung untuk di angkat di dalam sebuah filem. Kita bangsa melayu patut berbangga dengan sejarah asal-usul kita dan tamadunnya semenjak beribu tahun sebelum masihi lagi, mungkin hanya 9/10 orang Melayu sendiri tidak mengetahui kehebatan bangsanya sendiri.

  11. Raja Gurau Senda says:

    Lewat membicarakan apa yang telah diluahkan. Aku baru terjumpa laman ini ketika yang lain sedang lena beradu, munkin mimpi bertemu si Tuah yang Melayunya tidak pernah hilang di dunia atau pun sekadar kepala melekat di peraduan. Sejarah biar apa pun bentuknya adalah masih satu bentuk spekulasi. Hanya yang benar dan diyakini adalah di dalam kitab suci Al-Quran. Namun ilmu pengetahuan itu masih terbatas lewat yang kita tahu. Hanya setitis air di lautan. Bagaimana makhluk sebesar dinasour boleh hilang begitu sahaja ? Dan benarkah makhluk-makhluk itu pernah wujud di alam nyata ? Apa warnanya ? Siapa pula teman tapi mesranya ? Tetapi manusia-manusia filem membawanya sama seperti ia benar-benar wujud. Dan anehnya kita segera percaya. Hanya terjumpa kepala tetapi diadun sebegitu rupa sehingga menggerunkan rupanya. Sedangkan semasa makhluk-makluk itu wujud dunia masih belum kenal apa itu kamera..video.. Hanya Allah yang maha berkuasa yang tahu segalanya. Filem bercerita melalui caranya yang tersendiri. Filem cereka adalah rekaan, filem dokumentari adalah fakta namun adalakalanya turut dilumuti agenda dan propaganda..terpulang siapa pembikinnya. Pendek kata filem dokumentari juga adalah juga mungkin fakta yang direka..Filem cereka juga penuh berbagai agenda..propaganda..dan yang pentingnya perlu punya jiwa. Sekian lama kita disuap dengan apa yang kita mahu percaya..tetapi sejauh mana semuanya benar dan boleh dipercaya..? Pahlawan dari hollywood sentiasa menang dalam apa jua pertarungan..adakah itu bukan propaganda namanya ? Kita punya akal..punya rasa..terima apa yang perlu..yang baik..yang memberi faedah kepada kita bersama..bagi pembikin filem itu adalah kerjanya..buat mereka yang menyindir..itu juga adalah kerjanya..sama-sama kita berdoa semoga selamat semuanya..aman dan sejahtera..bak kata si joker..why so serious..?

  12. Md Shazwan Alfee says:

    Pandangan saya.

    1.Usah ambil serious sangat.Ini semua dunia hiburan,sama ada kita kaji atau berdebat ttg sejarah cerita ini,kalau berbalik ke unsur HIBURAN,ia tetap hiburan.Jadi utk kemajuan industri film tempatan,kalau cerita ini gagal pada isinya,saya tetap berbangga dgn penerbitan film ini.daripada tak pernah ada langsung film mcm ni,nah..sekarang kita dah ada dah..Teuku,hang pa jgn dok karuan sgt,kaji dok kaji kang…satu apah film tak dapat buat kang.takan nak layan film macam sembilu sampai kiamat.(film sembilu tu nak kena kaji ka?)

    and kepada korang…awat dok haria ni…sebelum ISLAM dh macam mcm keturunan dah oi…dah tentu melayu tak original…aduh ni pun nak kena terang kaa..?melayu ni asal hindu!!tau..macha…macha…!awat dok kalut…

    lastly,

    kepada ‘sayang’.

    hangpa ni sapa?tak coverline langsung laa..kalau nak back up diri sendiri,tak payah laa pakai nama ‘sayang’.pakailah terus nama yusri abd halim!ahaks…ingat kami ni bodoh IT ka??aduh…

    nway,aku respect kau kau & adik beradik kau…satu usaha bagus!ciow.

    satu malaysia?pirah!

  13. RJ says:

    i tak kesah sejarah dia camne asal cara Yusry buat filem meletop and live…i bangga Malaysia ada film seperti ini..pasal ape i layan.pasal citer lord of the ring,harry potter,troy,300, pun i layan…takkan asyik filem macam Anak Mami type jer ade kat malaysia.atleast filem macam begini yang buat i masuk ke panggung…

  14. Khairul says:

    Setuju dengan Khaharis…tak kurangnye Iman dan Islam kite jika kite merujuk pada sejarah dan akur yg nenek moyang kite bukanlah LEBIH ISLAM DARI BANGSA ARAB!! Sedangkan bangsa Arab admit yang nenek moyang mereka dahulu jahilliah atau Pagan dan mereka tak malu utk akui hakikat itu!

    Kekadang aku tgk kite org Melayu nie perasan lebih hebat dari Nabi SAW sendiri….sampai terang2 zaman sebelum kedatangan Islam iaitu tahun 120 AD ade sesetengah kite leh cakap kite dah Islam? Jangan cakap org lain putar belit sejarah sedangkan tuan empunye yang cakap tuh rupenye PUTAR BELITNYA LAGI DAHSYAT KONONNYA ATAS DASAR AGAM….Agama Islam tak ajar matlamat menghalalkan cara ok! Machiavelli yang ajar benda tak elok tuh.

    Lastly, all the best untuk KRU production….make Malaysian proud!!

  15. Normal says:

    kalau xsilap..dalam film kalau history bila da jadi filem dia bukan sejarah lagi…kesian industri filem tanah air.Biler cter bosan orang marah cakap aperla…cter antu jer…lawak jer…dah xder idea ker?So meybe thus film boleh ubah atau naikkan industri kita.So ramai-ramaila support k.

  16. code7 says:

    bukan x nak support filem melayu.. cuma skrg ni byk buat filem sekadar nk menjual saja.. its ok itulah dunia filem yg sebenarnya.. jika mahu kupas sejarah merong mahawangsa perlu dibuat dokumentari khusus ttgnya.. mcm Iskandar Zulkarnain.. perlu ada beza antara sentuhan seni filem dgn fakta sejarah tulen..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Archives

'Sireh Pulang ke Ganggang'

  • 64,442 helai daun sireh
%d bloggers like this: