GEMPAmelayu

Icon

memores acti prudentes futuri

Zapin Musical GIG – Dewangga Sakti

Begitu juga muzik tradisional yang punyai pelbagai cabang spt inang,joget,zapin,keroncong, masri, asli, ghazal dan lain-lain lagi. Ghazal hanyalah salah satu drpd cabang tersebut. Untuk memahami seni muzik ini,kita perlu mendengar dan menonton. Barulah kita akan faham perbezaan di antara ghazal dgn zapin,inang,joget dll. Tidaklah nanti bila bertanya apa maksud lagu ghazal yang difahami menyebut lagu seperti Zapin Budi,Yaladan,Ya Salam yang berirama zapin!

Date/ Place

18 Februari – Jamming Akbar ,AIKOL ,UIAM (9 malam)–open to public

Ulat ulat sutera 2009
Yg selalu kami mainkan adalah muzik berentak joget,inang,zapin,asli dsbnya.
Mungkin penggunaan instrumen gambus telah menyebabkan ramai orang cenderung memanggilnya kumpulan ghazal (juga berlaku kpd apa-apa kumpulan tradisional kerana mungkin terma ghazal itu sendiri bererti muzik tradisional kepada orang ramai).Seperti juga ramai orang memanggil ubat gigi sbg colgate walaupun keluaran Darlie,Safi dsbnya.
Jadi,rentak dan bunyi ghazal itu sendiri perlu difahami sebelum kita mengklasifikasikan sesebuah kumpulan itu.Ini kerana rentak dan irama Melayu hasil banyak pengaruh luar telah membentuk muzik kita yg kaya dan unik.

Tetapi persepsi orang ramai tidak dapat kita elakkan. Sama seperti muzik metal yang mempunyai pelbagai cabang spt thrash, death,black,grindcore,doom dsbnya. Begitu juga muzik tradisional yang punyai pelbagai cabang spt inang,joget,zapin,keroncong, masri, asli, ghazal dan lain-lain lagi. Ghazal hanyalah salah satu drpd cabang tersebut.

Untuk memahami seni muzik ini,kita perlu mendengar dan menonton. Barulah kita akan faham perbezaan di antara ghazal dgn zapin,inang,joget dll. Tidaklah nanti bila bertanya apa maksud lagu ghazal yang difahami menyebut lagu seperti Zapin Budi,Yaladan,Ya Salam yang berirama zapin! 🙂 “

linked to

http://dewanggasakti.blogspot.com/

Advertisements

Filed under: Announcement/Event, Website/Blog Review, , , , ,

Recommended Reading

Twitter: ‘pipit pekak makan berhujan’

Captured!

Archives

'Sireh Pulang ke Ganggang'

  • 71,742 helai daun sireh
%d bloggers like this: